Stuit- of overtijdconsult

Stuitconsult

Gedurende de zwangerschap heeft je baby voldoende ruimte om alle mogelijke houdingen in de baarmoeder aan te nemen. Wanneer de bevalling zich aankondigt, hebben we echter graag dat de baby zich met het hoofdje naar beneden keert, om zo op de meest optimale manier de geboortereis te starten.

Wanneer aan 33 à 34 weken de baby kiest om met de billetjes of voetjes naar beneden te liggen, wordt de kans steeds groter dat deze positie niet meer vanzelf gaat veranderen. Dan kan er onrust ontstaan. Hiervoor opgeleide zorgprofessionals kunnen proberen de baby uitwendig te keren door druk uit te oefenen op je buik.

Maar je kan ook zelf aan de slag met minder ingrijpende en vaak ook zeer effectieve oefeningen en handelingen om je baby uit te nodigen en de ruimte te geven alsnog een meer optimale positie in te nemen.

In een stuitconsult help ik je graag op weg.

​Ik leer je welke oefeningen je kunnen helpen om de juiste ontspanning in je bekken te brengen.  Hierbij inspireren we ons op Spinning Babies en maken we gebruik van rebozo-doeken. We werken met acupressuur-punten en moxa-sticks en ik leer je hoe je daar nadien zelf mee aan de slag kan.


Overtijdconsult

Wanneer je zwangerschap de 40 weken nadert of overschrijdt, word je vaak uitgedaagd om keuzes te maken. Ook al ben je pas vanaf 42 weken echt overtijd, is de kans groot dat rond de 'uitgerekende datum' de onrust toeneemt. Je hebt het zelf gehad, zowel fysiek als mentaal. En de druk vanuit je omgeving en zorgverleners wordt groter. Misschien staat al een datum gepland waarop de bevalling zal worden ingeleid. Of heb je al een poosje last van voorweeën die niet doorzetten.​

​Op dat moment kan ik samen met jou kijken of we op een zachte manier de baby kunnen uitnodigen om te komen. We starten met ruimte voor jouw verhaal, zodat we aan de slag kunnen gaan met eventuele emotionele of mentale blokkades. Ik geef je een ontspannende massage en werk op acupressuur-drukpunten. Ik kan daarbij eventueel gebruik maken van moxa-therapie. We doen oefeningen die spanningen in het bekken en de baarmoeder aanpakken; met de rebozo-doek en vanuit Spinning Babies.  

Ik leer je aan hoe je de komende dagen zelf aan de slag kan, eventueel samen met je partner.

Afspraak maken

Harriët Ten Kate

  • Doula