bekkenbodemtherapie

duur sessie: 30 minuten

kostprijs: 35 euro/ sessie

Een voorschrift van de dokter is nodig.

Een deel van de behandeling wordt terugbetaald door de mutualiteit.

Afspraak maken

Bekkenbodemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het behandelen van problemen in het bekkengebied. Het bekkengebied omvat de spieren, ligamenten, zenuwen en andere structuren die de bodem van het bekken vormen. Deze therapie richt zich op zowel mannen als vrouwen en kan verschillende aandoeningen en symptomen behandelen.

Bekkenbodemtherapie kan helpen bij:

  1. Incontinentie: Dit kan urine-incontinentie zijn (onvrijwillig urineverlies) of fecale incontinentie (onvrijwillig ontlastingsverlies). Bekkenbodemtherapie kan helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren en het verbeteren van de controle over de sluitspieren.
  2. Bekkenpijn: Mensen kunnen bekkenpijn ervaren om verschillende redenen, zoals chronische bekkenpijn, dyspareunie (pijn tijdens geslachtsgemeenschap), endometriose of prostaatproblemen. 
  3. Prolaps: Een bekkenorgaanprolaps treedt op wanneer een of meer van de bekkenorganen (bijvoorbeeld de baarmoeder, blaas of rectum) beginnen te verzakken en druk uitoefenen op de vaginale wand. Bekkenbodemtherapie kan helpen bij het versterken van de spieren die deze organen ondersteunen.
  4. Voorbereiding op en herstel na chirurgische ingrepen: In sommige gevallen kan bekkenbodemtherapie nuttig zijn om patiënten voor te bereiden op chirurgische ingrepen in het bekkengebied, evenals voor het bevorderen van het herstel na dergelijke ingrepen.
  5. Zindelijkheidsproblemen bij kinderen: wanneer het zindelijkheidsproces niet vlot verloopt, kan een bekkenbodemtherapeut het kind en de ouders ondersteunen. Er wordt in dat geval veel info en tips gegeven en daarnaast worden, indien nodig, oefeningen opgestart. Afspraak maken

Sara Bellis

  • Bekkenbodemkine